skip to Main Content

De Prikkelbox; herbeleven van Stad en Streek

Ga met de Prikkelbox terug in de tijd en herbeleef de jaren 1930-1960 van stad en streek. Videobeelden en materialen zorgen voor een zinnenprikkelende beleving en bieden handvatten voor het ophalen van herinneringen uit jongere jaren. Herbeleef ze met plezier aan de hand van de prikkelbox, de belevingsbox voor stad en streek.

Wat is de Prikkelbox
Een veelomvattende (producten) box verdeeld over (thema-) laden en een virtuele (op DVD) wandeling door eigen dorp, stad of streek gericht op geheugentraining, stimulering van communicatie en zintuigprikkeling van ouderen. De box bevat de dvd, een praktische en technische handreiking voor activiteitenbegeleiders en mantelzorgers en verschillende voorwerpen, waaronder streekproducten, op het gebied van de zintuigen voelen, ruiken, proeven, horen en zien.

Onze eerste box is ontwikkeld voor ouderen in Deventer. Er is een basisset van reminiscentiematerialen samengesteld die verband houden met de thema’s op de DVD. De virtuele wandeling op DVD ‘Mijn stad Deventer’(jaren 1930-1960) biedt de oudere keuzemogelijkheden naar ‘huisleven’, ‘wijken en gebouwen’, ’markten en winkelen’, ‘werken’ en de begeleidende tekst biedt keus voor dialect of Nederlands.
Voorbeelden van basismaterialen in de Prikkelbox zijn: Sunlight zeep, kruiden, snoepjes, scheerschuim, lei en griffel, pruimtabak, loonzakjes, foto’s, boeken en dergelijke. De voorwerpen hebben tot doel de zintuigen van ouderen te prikkelen op het gebied van kijken, voelen, proeven en ruiken en bieden een handvat voor het ophalen van eigen herinneringen.

Uit onderzoek door Saxion (Kenniscentrum Gezondheid Welzijn en Technologie)
naar de gebruikservaringen van de eerste prikkelbox ‘Mijn Stad Deventer’ blijkt dat de gebruikers, de activiteitenbegeleiders/medewerkers en vrijwilligers van de zorginstellingen, zeer positief zijn over de Prikkelbox. De Prikkelbox wordt ingezet tijdens activiteiten op verschillende afdelingen van de zorginstellingen. De DVD is gemakkelijk in het gebruik. Bij de ouderen worden positieve reacties ontlokt door de beelden van de dvd. Er ontstaan spontane discussies onderling, men beweegt mee tijdens het maken van de wandeling en zingt men mee met de herkenbare muziek en liederen. De korte thema’s van de dvd spreken de mensen het meest aan en geven aanleiding tot gesprekstof. De mogelijkheid om de teksten in het Deventer dialect aan te horen worden erg gewaardeerd. Naast ervaringen van de zorginstellingen werden spontaan positieve reacties gestuurd door mantelzorgers van dementerende ouderen woonachtig in andere steden en landen.
Ter ondersteuning van de activiteiten voor de begeleiders is een handreiking ontwikkeld en geproduceerd. Hierin krijgen begeleiders achtergrondinformatie en praktische aanwijzingen om met de Prikkelbox te werken.

De huidige Prikkelbox is een schitterend afgewerkte kast op wielen, voorzien van zes, los te gebruiken, houten kisten met inhoud, een heldere handreiking en een duwstang. De box is uitermate gebruiksvriendelijk, ook wanneer activiteiten niet op een vaste plek maar op meerdere locaties worden aangeboden. Met de box beschikt u over een basisassortiment dat tevens makkelijk op te bergen is en weinig ruimte in beslag neemt, wanneer het niet in gebruik is.

* Indien u geïnteresseerd bent in het uitproberen of aanschaffen van de huidige Prikkelbox
* Indien u uw eigen lokale/regionale Prikkelbox wilt laten samenstellen/fabriceren, inclusief DVD met virtuele wandeling door het verleden van stad en streek
* Meer informatie, afspraak wilt……..

dan kunt u contact opnemen met Karen Mulder-Nijssen van de Rikster Weber Groep.

Back To Top